Eventyrlig suksess

Fjerde bok i CLUE-serie har et førsteopplag på 9000 eksemplarer. Det er et usedvanlig høyt opplag for en bok myntet på unge i alderen 8-14 år, men forlaget har allerede måttet trykke nye 5000 eksemplarer av Gravrøvergåten. Totalopplaget for alle fire bøkene i CLUE-serien er nå 133 000.

– Med et foreløpig totalopplag på 133 000 bøker er Jørn Lier Horst i ferd med å sette varige spor etter forfatterskapet sitt også blant unge lesere, sier forlagssjef Anne Gaathaug i en pressemelding. – CLUE-bøkene fenger både gutter og jenter, og at CLUE-serien får spesielt gutter til å lese er ekstra stas, 

– Det er ærefullt for meg som forfatter å få være med og skape en ny generasjon med unge lesere. Mine 20 år i politiet er trolig en del av suksessen. Det er en veldig spennende jobb som kanskje har gjort det lettere for meg å skrive spennende bøker. I bøkene bringer jeg inn elementer fra det som i mange år var jobben min, så også i Gravrøvergåten hvor det dukker opp både knokler og hodeskaller. Som etterforsker har jeg vært med på å samle inn slike levninger, sier Jørn Lier Horst.

 

Om Gravrøvergåten

GravrøvergåtenDet skjer ting om natten i Skutebukta. Cecilia, Leo og Une oppdager at noen har spadd opp gamle graver på kirkegården, men det viser seg at den gamle kirken også rommer andre mysterier. Den gamle Kutter-presten sies å gå igjen der, og for mer enn 60 år siden tok en annen gammel prest med seg hemmeligheten om Tysker-gullet i graven. På samme tid skjer det nye, mystiske hendelser som leder oss tilbake til forliste frakteskip, gull og perler, og vi får forklaringen på hvorfor pensjonatet i Skutebukta nettopp fikk navnet Perlen.

I Gravrøvergåten får også leserne et etterlengtet svar på mysteriet som har flettet seg gjennom de tre foregående bøkene; hva var det egentlig som skjedde sist sommer da moren til Cecilia forsvant.

Det filosofiske bakteppet i Gravrøvergåten er Søren Kierkegaards tanker rundt ansvar, frihet og valgmuligheter.

 

Om CLUE-serien

I CLUE-bøkene havner leseren rett inn i handlingen og fanges etter bare noen setninger. Det er moderne, realistiske og handlingsmettede bøker, samtidig som det er rom for ettertanke og funderinger over de store spørsmålene.

I likhet med klassiske serier som Hardy-guttene og Fem-serien har CLUE-serien flere ungdommer som hovedpersoner. «Clue» er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte, men i tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Handlingen foregår i og rundt pensjonatet Perlen i Skutebukta. Hver utgivelse inneholder et selvstendig mysterium som de unge må løse. Horst bruker sin erfaring fra politiet til å ta leserne med inn i ukjent territorium: Bak politisperringene og til åstedene, og gir dem ledetråder til hva forbryterne kan ha etterlatt seg av spor.

Hver utgivelse har også et filosofisk bakteppe. I Salamandergåten tar Horst for seg moralfilosofi, i Maltesergåten utfordrer han de unge leserne på det eksistensielle spørsmålet «Hva er tid?», og i Undervannsgåten må barna finne Den gylne middelvei for å løse gåten.

Målgruppen for serien er unge lesere i alderen 8-14 år. Det er planlagt tolv bøker i serien, en for hver kalendermåned.