Tre millioner detektivbøker

Nå lanseres bok nr 30 i Detektivbyrå nr 2: Operasjon Gulltann. Bøkene har et svimlende opplag på hele 3 millioner, og det bare i Norge. I tillegg kommer bøkene ut på 22 språk.

-Da vi ga ut den første barneboka, traff den det jeg knapt trodde fantes: Et tomrom. En ledig plass i barnebokhyllene som det var et udekket behov for. Blant vampyrer, monstre, blodsugere og ting som foregår i parallelle univers eller langt inn i en dyster fremtid var det også rom for den tradisjonelle kriminalfortellingen, sier forfatter og tidligere politietterforsker, Jørn Lier Horst.  

-Lesing er den viktigste ferdigheten vi kan overføre til barna våre

Hans Jørgen Sandnes og Jørn Lier Horst er spesielt opptatt av å skape leseglede og begeistring hos barn. 

-Det følger et ansvar med å skulle gi noen deres første leseopplevelse. Jeg tenker at lesing er den viktigste ferdigheten vi kan overføre til barna våre, og blir barna glade i å lese så har de store sjanser for å lykkes i livet, sier Jørn Lier Horst. 

Duoen har ikke bare oppfordret barn til å lese. Det er mange som oppdager gleden ved å tegne i møte med Detetivbyrå nr. 2. Hans Jørgen Sandnes har ofte tegnekurs for barn. 

-Jeg føler meg ofte som en skuespiller med blyant. Dersom jeg lever meg inn i tegningene, håper jeg det vil smitte over på leserne. Slik var det i alle fall for meg, da jeg var 10 år: det var bøkene jeg leste, og universene jeg drømte meg inn i, som inspirerte meg til å tegne, sier han. 

Reiser landet rundt for å treffe unge lesere

Begge to elsker å treffe leserne sine, og reiser land og strand rundt for å treffe leseglade barn. 

- Det er fantastisk å bli møtt med begeistring og entusiasme. Det er sånt som varmer og gir energi i hverdagen, sier de. 

-Tiril, Oliver og Åtto ble nylig kåret til tidenes barnebokfavoritter av Bok365s lesere. Hadde dere sett for dere det da dere begynte samarbeidet for ti år siden? 

-Jeg hadde verken et slikt tidsperspektiv eller slike ambisjoner for ti år siden, men jeg har jo skjønt at med tiden har Detektivbyrå nr. 2 fått mange venner og inntatt en spesiell posisjon for mange, ler Horst. 

Interessen for Detektivbyrå-serien er stor, og i fjor ble «Detektivbyrå nr 2» nevnt nesten 300 ganger i norsk presse, ifølge Retriever. 

- Disse bøkene treffer målgruppa imponerende godt. Gutter leser generelt mindre enn jenter, og det er derfor veldig gledelig å se at denne serien appellerer like mye til begge kjønn. Det er få, om noen, barnebokforfattere som når så bredt, sier redaktør Anne Huso.