Jørn Lier HorstJørn Lier Horst (født 27. februar 1970 i Bamble) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker bosatt i Stavern. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, men er i dag fulltids forfatter. I tillegg til spesialistutdannelsen i politiet har han studert kriminologi, filosofi og psykologi. Horst opptrer også som ekspertkommentator for VG i kriminalsaker.

Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

Debutboken Nøkkelvitnet fra 2004 (Gyldendal Norsk Forlag) er basert på det uoppklarte drapet på pensjonisten Ronald Ramm i Larvik i 1995. Boken er den første i en serie om politimannen William Wisting. Horsts bøker er oversatt til flere språk.

Som dramatiker har han skrevet flere familieforestillinger for Teater Ibsen. I 2012 debuterte han med sin første krimbok for ungdom i spenningsserien CLUE, utgitt på Kagge forlag, og i 2013 kom de første bøkene i serien om Detektivbyrå nr. 2 som er beregnet på enda yngre barn. I forfatterskapet inngår også en rekke kriminalnoveller.

  • Photo: Dag G. Nordsveen
  • Photo: Dag G. Nordsveen
  • Foto: Jesper Magerøy
  • Foto: Jepser Magerøy
  • Photo: Dag G. Nordsveen
  • Foto: Nordsveenfoto.no
  • Foto: Nordsveenfoto.no
  • Foto: Marius Batman Viken
  • Foto: Nordsveenfoto.no
  • Foto: Marius Batman Viken
  • Foto: Trude Rønnestad
  • Foto: Christian Elgvin
  • Foto: Christian Elgvin

Bibliografi

Wisting-serien

Når det mørkner (2016)
Blindgang (2015)
Hulemannen (2013)
Jakthundene (2012)
Vinterstengt (2011)
Bunnfall (2010)
Nattmannen (2009)
Den eneste ene (2007)
Når havet stilner (2006)
Felicia forsvant (2005)
Nøkkelvitnet (2004)

 

CLUE-serien (krim for barn og unge, 9 – 14 år)
1. Salamandergåten(2012)
2. Maltesergåten(2012)
3. Undervannsgåten (2013)
4. Gravrøvergåten (2013)
5. Libertygåten (2014)
6. Esmeraldagåten (2014)
7. Rivertongåten (2015)
8. Hodeskallegåten (2015)
9. Ulvehundgåten (2016
10. Sjøormgåten (2016)

 

Detektivbyrå nr. 2 (barnekrim, 6 – 9 år)
Operasjon Tordensky (2013)
Operasjon Mørkemann (2013)
Operasjon Solnedgang (2013)
Operasjon Påskelilje (2014)
Operasjon Sommerøya (2014)
Operasjon Vindkast (2014)
Operasjon Bronseplass (2015)
Jakten på Kaptein Kroghs gull (2015)
Operasjon Plastpose (2015)
Operasjon Sirkus (2016)
Jakten Jungelens Dronning (2015)
Operasjon Spøkelse (2016)
Operasjon Sjørøver (2017)

Andre utgivelser
Badboy - dokumentar i samarbeid med drapsmannen Trond Einar Frednes (2015)
Kriminalteknikk – faktabok om politiarbeid for barn og unge (2008)
Kodenavn Hunter: dobbeltspill – actionthriller basert på tv-serien Kodenavn Hunter (2008)

Oppsetninger
2009: Professor Zweisteins sensasjon, kriminalkomedie (Teater Ibsen)
2011: Mysteriet på Hotell Kokkelimonke, kriminalkomedie/musikal (Teater Ibsen)
2011: Mesterdetektiven og smilet som forsvant, kriminalkomedie (Tiedemanns teater)
2012: Fangen fra Rotteholmen, kriminalkomedie/musikal (Teater Ibsen)
2013: Arven fra Beathovden, kriminalkomedie/musikal (Teater Ibsen)

Kriminalnoveller
Dødelig kollekt (første gang publisert som føljetong i TV2  Nettavisen påsken 2005)
Stormnatt (første gang publisert i A-pressen sine medier påsken 2006)
Landets eldste mann er drept (første gang publisert i VG påsken 2009)
Et perfekt drap (første gang publisert i Juritzen Forlags novellesamling Påskekrim 2012)
Det perfekte (første gang publisert i Gyldendal Norsk Forlags novellesamling Den skandinaviske gullrekka i 2012)
Telefonsamtalen (første gang publisert i Juritzen Forlags novellesamling Påskekrim 2013)
Til det motsatte er bevist (første gang publisert i Rivertonklubbens julehefte 2016)