En million detektivbøker

Med den ferske boken Jakten på slottets hemmelighet, runder barnebokserien om Detektivbyrå nr. 2 et opplag på én million bøker.

De hittil 20 utgivelsene om Tiril, Oliver og hunden Åtto i den lille kystbyen Elvestad har virkelig fått norske barn til å lese, noe som også var forfatter Jørn Lier Horst store ønske da Operasjon Tordensky utkom i 2013. 

– Da jeg bestemte meg for å skrive for barn, bunnet det i ønsket om å gjenskape noe av den barnlige lesegleden jeg selv hadde opplevd. Jeg gikk løs på oppgaven med stor ærefrykt. Det følger et ansvar med å skulle gi barn deres første gode leseropplevelse. Det første møtet med bøkenes verden har stor betydning, og opplevelsen du har som barn kan bli helt avgjørende for om du forblir en leser resten av livet, sier Horst.

Etter Operasjon Tordensky har vi kunnet følge Åtto, Tiril og Oliver i Operasjon Mørkemann, Operasjon Solnedgang, Operasjon Påskelilje, Operasjon Sommerøya, Operasjon Vindkast, Operasjon Bronseplass, Operasjon Plastpose, Operasjon Sirkus, Operasjon Spøkelse, Operasjon Sjørøver, Operasjon Mumie, Operasjon Skipsvrak – og Jakten på jungelens dronning, Jakten på kaptein Kroghs gull og Jakten på Tyven-tyven. I tillegg har det utkommet et julehefte, et filmhefte og Detektivhåndboka. Nå kommer altså den 17. boken i serien; Jakten på slottets hemmelighet. 

– Med en million bøker har vi vært med på å forme neste generasjon med boklesere. Det er jeg stolt av. Jeg tror nemlig at lesing er den viktigste ferdigheten vi kan overføre til barna våre, for blir barna glad i å lese, har de stor sjanse for å lykkes i livet, sier Horst. 

Illustratør Hans Jørgen Sandnes er opptatt av å levendegjøre menneskene i bøkene. 
– Figurene skal vise følelser, stedene være troverdige og logikken tas på alvor. Jeg ønsker å gi bøkene et eget univers som leserne vil utforske igjen og igjen. Her kan du selv være detektiv, finne spor og knekke koder. I hverdagen sitter vi alene med penn og papir, sier Sandnes og legger til: 
– Innimellom må vi klype oss selv i armen: dette skal leses av hundretusener!

Redaktør for bøkene, Espen Dahl i Gyldendal Litteratur, mener opplaget er unikt. 
– For bare to år siden, feiret vi at Detektivbyrå nr. 2 hadde nådd et opplag på 300 000 bøker. Det var stort, og vi tenkte allerede da at dette var et fenomen helt utenom det vanlige her til lands. Når vi nå bare to år senere har nådd et samlet opplag på en million bøker, sier det seg selv hvor mange små lesere denne serien har truffet. Det har vært helt spesielt å få være med på dette, og å se hvilken effekt disse bøkene har hatt på barn over hele landet.