«Årets forfatter»

Leserne av Aftenposten Junior har kåret Jørn Lier Horst til «Årets forfatter» i 2023.

(NTB)

– Da jeg begynte å skrive for barn, ville jeg gjøre det på deres premisser – fortelle historier i barnehøyde, om du vil, og denne kåringen tar jeg som en bekreftelse på at jeg har lykkes, sier Lier Horst.

Teskjekjerringprisen

I 2023 er det ti år siden den første boka om Detektivbyrå nr. 2 kom ut. Tidligere i høst ble Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes hedret med den gjeve Teskjekjerringprisen for sitt bidrag til leselyst og leseglede blant norske barn

– Å se hvordan bøkene engasjerer, inspirerer og berører unge lesere gir alltid en personlig tilfredstillelse. Priser og anerkjennelse er som et ekstra lag av bekreftelse på at det arbeidet som legges ned, blir lagt merke til og betyr noe. 

Millionsuksess

Målet med serien er ifølge Lier Horst å bidra til at barn får lyst til å lese.

–  Å lese bøker er å leve seg inn i andre menneskers liv, se verden fra et annet perspektiv og forstå mennesker som lever under helt andre omstendigheter enn oss selv. Jeg tenker derfor at dersom barna finner leselysten, vil vi få en litt bedre verden.

Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 er en av Norges bestselgende barnebokserier gjennom tidene, med et opplag på hele 3 millioner eksemplarer. Flere av bøkene er filmatisert, og det er også laget teaterforestilling basert på det populære universet. I 2022 ble Tiril, Oliver og Åtto kåret til tidenes norske barnebok-karakterer av bransjenettstedet Bok365s lesere.

Jørn Lier Horst